Vegan Nedir?

Vegan Nedir?

Vegan Nedir? sorusu, karşımıza ilk çıkan soru olduğuna göre, önce bu felsefenin doğuş hikayesine değinelim: Vegan adı, 1944 yılında Donald Watson tarafından İngiltere’de Vegan Topluluğu’nu kurarken yaratılmıştır. İlk başta “sütten olmayan vejetaryen” ve daha sonra “hayvanlardan istismara uğramadan insanların yaşaması gereken doktrin” anlamına geliyordu. Veganizm alanındaki ilgi 2010’da daha da arttı. Daha çok vegan mağazası açıldı ve birçok ülkede çok sayıda süpermarket ve restoranlardaki vegan seçeneklerinde giderek daha fazla yerini aldı.

Vegan ve Vejeteryan Arasındaki Fark Nedir?

Vejetaryen; beslenme biçiminde değişiklik yapmış, bir nevi diyette olan kişidir. Vejetaryenler kendi arasında üçe ayrılır. Hayvansal gıda olarak yalnızca yumurtanın tüketildiği ovo vejetaryenler, potansiyel bir cana kıyıldığı düşüncesine sahip olup yumurta tüketmeyen, hayvansal gıda olarak yalnızca süt ve süt ürünleri tüketen lakto vejetaryenler ve her ikisini de tüketebilen -çoğunluk grubu- lakto ovo vejetaryenler. Vegan, 24 saatini etkileyen bir seçimin içindedir. Vejetaryenlik bir beslenme, veganlık bir yaşam biçimidir.

Bazı veganizm kategorileri arasında bazen ayrımlar yapılır. Vegan beslenme hayvan ürünleri sindirmekten kaçınır. Bu yalnızca eti değil aynı zamanda yumurta ve süt ürünlerini ve diğer hayvan kaynaklı gıda maddelerini de tüketmemek demektir. Bazı veganlar hayvansal ürünleri (örneğin, deri veya yün) içeren giyim eşyaları kullanmayı tercih etmektedir. Etik vegan terimi;beslenmenin ötesinde bir felsefeyi hayatlarının diğer alanlarına da yaymıştır. Bu felsefe, hayvan ürünlerinin herhangi bir amaçla kullanılmasına karşı gelmek demektir. Çevresel veganizm, hayvanların hasat edilmesi veya endüstriyel olarak yetiştirilmesinin çevreye zarar verici ve sürdürülemez olduğu öncülünde hayvansal ürünleri önlemek anlamına gelir.

Vegan beslenme bilimsel olarak; diyet lifi, magnezyum, folik asit, vitamin C, vitamin E, demir ve fitokimyasal maddelerde daha yüksek olma eğilimindedir .İyi planlanmış vegan diyetleri, kalp rahatsızlığı da dahil olmak üzere bazı kronik hastalık riskini azaltabilir. Vegan diyetleri, Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi, Avustralya Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Konseyi ve Kanada Diyetisyenleri tarafından yaşam döngüsünün tüm aşamalarında uygun görülür.